Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301

RSS

 Kausi paketissa
03.01.2015 15:12 | Ale

Vuosi on vaihtunut ja kausi 2014 on taputeltu. Viime päivityksen aikana lumitilanne näytti talviselta.  Suvikelit poisti kuitenkin enimmät lumet ja päästiin Kippuraisen kanssa jälleen maastohommiin.  Hirvijahti lopetettiin 9.11. Tuona viikonloppuna oli  Kiralla ihan hyvää edistymistä työhommissa. Löydettiin 2 vrk vanhat jäljet joita lähdettiin seurailemaan. Muutaman kerran Kira kävi hakemassa vahvistusta kysyen    " tätäkö sitä pitää seurata". Löytyihän se seuraavan yön makuuskin jonka jälkeen koiraa ei sitten enää näkynyt eikä se siis hakenut enää vahvistusta seuraamiselle. Lopulta hirvosetkin  löytyi 3,5 km jäljityksen  jälkeen makuuksiltaan ja  kaikki 3 elukkaa  lähti eri suuntiin.  Seuraaminen 4,5 km ilman haukkukosketusta päättyi tien ylitykseen.   Sen viikonlopun jälkeisillä maastoreissuilla on löydetty hirvet vain yhden kerran eikä silloinkaan auton lähistöllä löytyneet elukat jääneet kuuntelemaan haukkua.  Ihan hyvää seuraamista Kira tuolloinkin esitti. 

Haku ei ole syksyn aikana ollut oikein laajaa ja mitään määrätietoisuutta siinä ei ole, kaikki pitää tutkia ja vauhti ei nokka maassa kulkevalla koiralla ole kummoinen.  Haku huononi kun Kira sai kaivettua myyrän mättäästä. Tuon jälkeen etsittiin vain mättäitä ja samalla lopetin kylmähaut kokonaan ja  laskin koiran irti vain hirven jäljille. Niille se lähtee innokkaasti ja aikanaan   luovuttuaan  jäljityksestä koira palaa aina omia jälkiään takaisin. Poroihin on törmätty kerran ja tuolloin perslähtönä tapahtunut seuraaminen päättyi jo n. 1,5, km seuraamisen jälkeen, positiivista että hirvien perässä mennään pitemmät matkat.  Maastoreissut lopetettiin joulukuun alussa kun satoi taas lumet ja myös hukka ilmestyi harjoitusmaisemiin.

Kirasta on tullut kookas  hyvä-ääninen narttu. Korkeus alkaa olla  rodun ylärajalla, toivottavasti ei mene mittauksissa ylikorkean puolelle. Nokka maassa kulkeminen viittaa jälkihakuisuuteen, toivottavasti aikuistumisen mukana tulee enemmän ilmavainun käyttöä. Elmolla oli samanlainen tapa, ja suuri osa varsinkin alkuvaiheen hirvilöydöistä tuli jälkilöytönä. Juoksu alkoi  itsenäisyyspäivän aikoihin, hieman yli 8 kk:n iässä.   Vuodenvaihteen ilotulitus paukekaan ei aiheuttanut mitään suurta paniikkia, joten taitaa pääkoppakin olla ihan ok. Tästä on hyvä jatkaa,  teemana käyttäytymiskoulutus näyttelyitä varten.

Toivotan lukijoille hyvää alkanutta vuotta.

 

 


 - Ale | Kommentoi Hauhauhau
26.10.2014 17:04 | Ale

Jahtisyksy on edennyt kohtalaisesti. Hirvosia löytyy edellisvuosien malliin, joten kaatolupamäärät lienee sopivasti mitoitetut. Muutama turkkikin on saatu riisuttua. Muutama vuosi sitten seuran koiratilanne oli oikein hyvä, nyt se ei sitten ihan niin hyvä olekkaan. Kahdessa vuodessa koiravahvuudesta on poistunut 5 koiraa, joista vain yksi vanhuuden vuoksi. Kaatoja ei siis ole tullut viimevuosien tahtiin osin tuosta syystä.  Onneksi nuorta verta on kasvamassa, puolitoistavuotiaat norski ja jäntti ovat pelitelleet jo ihan tolokusti. Lisäksi 4 alle vuosikasta koiranpoikasta ( 4 kk - 8 kk ) on pyörinyt muiden mukana opettelemassa tavoille, 3 mustavalkoista ja yksi jäntti.

  Kira on "miehistynyt" kovasti viimeisten viikkojen aikana. Tyhjänpäiväinen hökeltäminen ja riehunta on alkanut vähenemään. Myös maastopuolella on menty paljon eteenpäin. Hakulaajuutta on tullut hieman lisää, ei se kovin kaukana tosin vielä kulje. Ei kuitenkaan kiillota isännän saappaita.  Niin sitä vain kuuli oman koiran hirvihaukunkin tänä vuonna. Ei ne tosin kovin pitkiä ole olleet. Viikko sitten lauantaina alkoi haukku sivutuulesta 350 metrin päästä vajaan minuutin haukkuna, parin minuutin kuluttua uusi lyhyt haukkusarja parin sadan metrin siirtymän jälkeen.   Seuraaminen päättyi n. 500 metrin kuluttua jokeen. Kyseessä oli jo valmiiksi liikkeellä olevat hirvoset, joten eivät jääneet paikoilleen vaikka aloitus oli ihan ok.  Eilen ilmavainulöytö 250 m, puolen minuutin haukku ja hetken päästä pienen siirtymän jälkeen toinen. Seurasi muutama sata metriä ja palasi tieltä takaisin ja lähti toiseen suuntaan seuraten muutaman sata metriä.  2 aikuista hirveä oli eronnut ja piti vissiin tarkkoa kumpikin jälki. Tuolloinkin aloitus rauhallinen joten  ihan hyvältä näyttää tuo asia.    Hyvältä näyttää tuo Kira  kippuraisen kehitys. Elmoon verrattuna Kira on  hieman edellä tuossa haukun aloituksessa, hakulaajuudessa ollaan taas jäljessä, ihmehän tuo olisikkin jos narttu olisi urosta etevämpi tuossa iässä. 

Lunta alkaa olla paikoitellen ihan haitaksi asti. Koira joutuu hyppäämään joillakin kuhveikoilla. Onneksi tuli tuo lauha keli ja vesisade. Painaisi tuon lumikerroksen vähemmäksi. Nyt ei pentukoiraa uskalla viedä jokaiseen maastoon.


( Päivitetty: 26.10.2014 17:48 )

 - Ale | Kommentoi Puolivuotiskatsaus
12.10.2014 18:08 | Ale

Kira täytti kuunvaihteessa puoli vuotta. Elintaival on sujunut hyvin ja kokoakin näyttää tulevan , puolivuotistarkastuksessa mitattiin korkeudeksi n. 52 cm, toivottavasti ei enää paljo tule korkeutta lisää.  Liikkumisessa on pentumaista riehakkuutta ja maastossa otus liikkuu erittäin ketterästi. Liikkuminen tapahtuu miehen molemmille puolille ja etäisyyttä hakulenkeillä lähes parisataa metriä. Ihan hyvä alku, ei ainakaan kiillota miehen kenkiä kun on koko ajan touhuilemassa. 

Kaadettuihin hirviin Kira tutustui heti ensimmäisenä jahtiviikonloppuna. Aluksi piti vähän aristella, asiaan mahtoi vaikuttaa ympärillä pyörivä jahtimiesjoukko. Karhun taljaa käytiin nuuhkimassa jo syyskuun alkupuolella, ei kyllä silloin häntä laskenut. Maastossa käydään 2 - 4 ke / vko. Yleensä pyrimme hirvivapaille alueille. Eilen tutustuttiin yöllisiin hirvosenjälkiin. Alun huuhailun jälkeen rupesi jälki kiinnostamaan ja Kira kulki noin 100 - 150 m meidän etupuolella myötätuuleen kulkevalla jäljellä. Kun seurailimme sitä noin 500 m. kuului muutama haukahdus ja huomasin koiran väistävän hieman taaksepäin jääden terhakkaana tuijottamaan  etumaastoon, lähti hetken kuluttua perään. Ei onneksi edennyt kovin kauas.  Kun koira palasi takaisin ja lähti tutkimaan muita juttuja oli hyvä aika kytkeä koira. Lähes kahdenkymmenen sentin lumikerros ja huono maasto ei houkutellut usuttamaan koiraa edelleen jäljen kimppuun. Antaahan koiran kehittyä ennenkuin tosissaan pyritään hirville. Toivottavasti kelejä riittäisi. Uskon että haukku raikaisi jos löytyisi seisovat elukat.

Nette rouvan katoaminen on edelleen mysteeri. Minkäänlaista havaintoa koirasta ei ole saatu katoamisen jälkeen.


 - Ale | Kommentoi Päivittelyä
25.08.2014 11:16 | Ale

On tullut oltua hieman laiska tämän kirjuuttelun suhteen, joten on aika hieman päivittää tilannetta.

Pitkäikäinen mehtäkumppani Kamu päästettiin haudan lepoon 21.7.  Kamulla alkoi lonkat olla siinä kunnossa, että elinpäivien jatkaminen olisi ollut kärsimystä. Viimeisenä iltana kävimme vielä uimassa ja vanha herra uiskenteli pieniä lenkkejä kuten ennenkin innokkaana. Aamulla sovittuna aikana eläinlääkärin vastaanotolla loppui Kamun elämä hyvin rauhallisesti. Kamu sai viimeisen leposijan Elmon viereen.

Kamu oli koirana hieman vaativa. Kotioloissa ja vapaana liikkuessaan se oli lauhkea kuin lammas, tykkäsi rapsuttelusta ja oli usein myös vaatimassa huomiota.  Puolustusvietti Kamulla oli voimakas. Hirvenkaadolla piti huolehtia tarkaan muiden henkilöiden  paikalletulo , ja kiinnittää koira muovitetulla sinkillä kauemmas turvalliselle etäisyydelle. Kuljetushäkissä ja tarhassa sekä kiinniollessaan  se ilmaisi reviirinsä voimakkaasti. Ei koskaan onneksi päässyt hammastamaan ketään.

Hirven käsittelijänä Kamu oli vertaansa vailla, hirvet jäivät löytöpaikalle ja olivat kesyjä kun Kamu hurmasi heidät ja kieppui ympärillä. Hirvillä ei ollut aikaa seurata ympäristön tapahtumia kun joutuivat keskittymään koiraan. Istuin usein pitkiä aikoja aivan hirvien lähellä seuraten toimintaa. 

Muistan erittäin hyvin yhden kaksoisvasoja vahtineen emän joka suojeli vasojaan erikoisen hyvin. Kun emä kiinnitti huomiotaan minuun liian pitkäksi aikaa Kamu juoksi mahan alitse ja ohimennen napsautti hampaillaan kintuista, ja taas huomio oli koirassa. Tuokin ottelu päättyi vasan menetykseen n. 20 metrin päästä ammuttun laukauksen  jälkeen. Lyhin seisontahaukkuun ammuttu etäisyys oli n. 10 m. 

Sitkeyttä kamussa ei ollut kovin paljoa, usein se luopui nopean karkon jälkeen muutaman kilometrin jälkeen.

Tapaus Nette

Keväällä Neteltä poistettiin nisäkasvaimia. Noiden kahden keikkauksen jälkeen koira oli vaisu ja lepäili pitkiä aikoja kopissaan tai sisällä ollessaa omassa makuupaikassaan. Kun  Kira tuli meille toukokuun lopussa ja pieni chihuahua Kiki juhannuksen jälkeen alkoi vanha rouvakin hieman virkistyä ja jopa entiseen tapaan leikkiä toisten koirien kanssa. Elokuun alkupuolella sillä oli sairauskohtaus jota epäilin joksikin epilepsian tapaiseksi. 5.8. illalla Netellä oli kaksi samanlaista kohtausta ja vielä yön aikana neljä. Kun tuollaisen kohtauksen jälkeen 6.8. aamulla koira päästettiin käymään ulkona kusella koira ei enää tullutkaan sisälle vaan hävisi kuin tuhka tuuleen.  Kira ajoi jäljen kotipihasta läheiselle polkupyöratielle. Etsijäkoiraliiton koirakko kävi ohikulkumatkallaan etsimässä Netteä kaksi kertaa, ei löytynyt koiraa. Jonkinlaista viitettä Neten liikkumisesta hän kuitenkin koiransa avulla pystyi antamaan. Some levitti tietoa ja radiossakin ilmoiteltiin, muutama havainto tuli, mutta kaikki oli muista koirista.   Tapaus on edelleen selvittämättä, minkäänlaista havaintoa ei ole ilmaantunut.  Kiitokset etsijäkoiraliiton Anitalle ja Tähti-koiralle, onnea ja menestystä.

Kira

Kira kasvaa ja voi hyvin. Virkeä ja eloisa tapaus, täysin erilainen kuin Elmo. Elmo oli rauhallinen ja oppi meni perille usein kerralla. Kira on taas kovapäisempi ja vaatii hieman enemmän kovuutta opetukseen. Maastokäyntejä käydään tekemässä läheisessä riistavapaassa kangasmaastossa keskittyen yhteistyöhön ja luoksetulon varmisteluun. Koira liikkuu hyvin ja on koko ajan touhuilemassa. Uiminen näkyy myös olevan ihan mieleistä. 


( Päivitetty: 25.08.2014 14:13 )

 - Ale | Kommentoi Kira
26.05.2014 14:09 | Marju

Mustikkavuoren Kira saapui meille 25.5. Matka Salosta Suomussalmelle sujui oikein hyvin, neiti on reipas matkustaja. Uudessa kodissa täytyi heti tutustua taloon. Nette onnistui haukunnallaan vähän säikäyttämään, joten ekana päivänä tytöt eivät tutustelleet sen enempää. Hämmennystä aiheutti oma peilikuva, taisi luulla sen olevan sisko Kiira.
Ensimmäinen yö sujui oikein hyvin, tosin muutaman tunnin välein täytyi käydä pihalla. Kiraa ei juuri itkettänyt. Aamulla uskallettiin  jo käydä tutustumassa Kamuun ja Netteen. Nettekin käyttäytyi tavoistaan poiketen erittäin hyvin, ei irvistellyt yhtään. Vanha Kamu innostui pennusta paljon.
Kira on myös käynyt tutustumassa tulevaan häkkiinsä. Mökin alla on neitin turvapaikka, josta voi käydä välillä tutustelemassa seinänaapuri Netteen.
 


 - Marju | Kommentit (1)Kommentoi


©2019 Koeruuksia - suntuubi.com